TEMA: Et etisk dilemma

Fosterdiagnostik

Hvilke fordele og ulemper er der ved fosterdiagnostik? Hvordan ser fremtiden ud? Og hvilke dilemmaer skal vi være opmærksomme på?

Dilemmaerne forsvinder ikke

Det er vigtigt at være opmærksom på de etiske dilemmaer, der følger med fremtidens teknologiske muligheder. Men parrene har et stærkt ønske om viden, selv om det kan medføre dilemmaer.

Overvej konsekvensen på forhånd

Fosterdiagnostik giver svære valg, man ikke havde før i tiden. Alligevel er det en information, Ruth og Carsten gerne vil have. Men man skal gøre sig klart på forhånd, hvad konsekvensen er, hvis der er noget galt, mener de.

Fremtidens fosterdiagnostik

Hør formand for Det Etiske Råd Jacob Birklers overvejelser om udfordringerne ved fremtidens fosterdiagnostik.

Man kan og skal ikke stoppe udviklingen

Stig Langvad mener, at vi skal bruge de muligheder inden for fremtidens fosterdiagnostik, der giver mening. Resten skal vi holde os fra.

Fosterdiagnostik skal ikke være lig med fravalg af børn med Downs syndrom

Overordnet set er fosterdiagnostik en god ting, mener Grete. Men hun synes, det er misbrug af teknikken, når mulighederne i fosterdiagnostik bliver lig med fravalg af de fleste børn med Downs Syndrom.

Hvilke valg skal vi give

Det er vigtigt at spørge, hvilke valg vi skal give, og hvad grundlaget er. Blind respekt for selvbestemmelse skal man være varsom med.

Forskel på før og efter fødslen

Hør hospitalspræst Helle Hørbys overvejelser omkring forskellen på, om barnet er født, eller om det lever via moren i hendes mave.

Grænsen for abort er tæt på, hvornår man kan redde for tidligt fødte

For læge Olav Bjørn Petersen er det ikke et stort dilemma, at grænserne for, hvornår man foretager abort og hvornår man kan redde et for tidligt født barn, er meget tæt på hinanden. Hør her hvorfor.

Download oplæg til debatter

Her kan du downloade inspiration til debatforløb - enten et tilrettelagt forløb, der kommer rundt om emnet, eller et forløb, hvor du selv vælger, hvad I vil debattere ud fra forskellige emner.

Inspiration til debatten rundt om emnet.pdf


Inspiration til debatten emneopdelt