TEMA: Et etisk dilemma

Det svære valg - hvad ville du vælge?

Omdrejningspunktet for det etiske dilemma ligger i valget. For hvordan træffer man det svære valg?

Bliv klogere på forløbet og lægernes rådgivning. Hør hvad hospitalspræsten kan tilbyde. Om det rigtige valg, der ikke findes, og om hvordan vi mennesker har svært ved uvisheden, når vi ikke kender fremtiden. Du kan også få et indblik i de overvejelser, der ligger bag familiernes valg.

Hvad ville du vælge?

Fakta om forløbet

Læge Olav Bjørn Petersen fortæller, hvordan forløbet er, hvis man finder en alvorlig misdannelse ved en scanning.

Non-direktiv rådgivning

Ifølge Sundhedsstyrelsens vejledning skal lægerne give non-direktiv rådgivning. Hvad er det egentlig?

Samtalen med præsten

Mange vælger at snakke med hospitalspræsten, når de har truffet valget med hovedet, men mangler at få resten med.

Det rigtige valg findes ikke

For de fleste er det grundlæggende forkert at vælge en sen abort, men der kan være gode grunde.

Valgte undersøgelser fra

Grete traf sit valg allerede, da hun valgte undersøgelserne fra. Hun kunne aldrig drømme om at vælge et barn fra, som hun har mærket inde i sit liv.

Hensyn til mange

Hensyn til det ufødte barn, til storesøsteren og til parret selv var en del af overvejelserne, da familien valgte en abort.

Man kan tage et valg

Man kan aldrig på forhånd sige, om et liv er ubærligt. Man kan tage et valg, men man kan ikke tage stilling til, om det er ”rigtigt” eller ”forkert”.

Du skal kende din egen holdning

Skrækken for en ubevidst holdning har givet søvnløse nætter. Det resulterede i et samarbejde med hospitalspræsten. For der er bestemt også brug for andet end medicinske personer, når man står i et etisk dilemma.

Manglede forståelse fra lægerne

Da Ruth og Carsten fik at vide, at deres barn havde Downs Syndrom, manglede de forståelse fra lægerne for deres sorg. Det er jo ikke en blindtarm, der skal fjernes - det er et barn, siger Ruth.

Det uvisse er svært at bære

Vi mennesker har svært ved usikkerhed, så vi prøver at gætte ind i en fremtid, vi ikke kender, og forholder os til det værst tænkelige.

Man kan ikke planlægge alt

Når vi står i noget svært, lægger vi planer. Men der er både farer og muligheder i uvisheden, og vi skal huske at afbalancere vores syn på livet.

Ingen ved, hvad livet byder på

Hvis dit raske barn bliver handicappet, hvad vil du så gøre, hvis du en gang har besluttet, at der ikke er plads til et barn med handicap i familien?

Sikkerhed i metoderne

Hvor sikre er lægerne egentlig, når de fortæller vordende forældre om mulige komplikationer? Og hvordan tackler forældrene usikkerhed?

forældrene står i svære valg

forældrene står i svære valg

Forældrene står i svære valg, når de går fra at være i lykkelige omstændigheder til fokus på, hvad det er for et barn, de venter.

Download oplæg til debatter

Her kan du downloade inspiration til debatforløb - enten et tilrettelagt forløb, der kommer rundt om emnet, eller et forløb, hvor du selv vælger, hvad I vil debattere ud fra forskellige emner.

Inspiration til debatten rundt om emnet.pdf


Inspiration til debatten emneopdelt