Ældre. frivillighed. Et måltid sammen med andre

Bliv inspireret til en debat om diakoni i sognet

TEMA: Diakoni i sognet

Diakoni i sognet

Diakoni betyder tjeneste. At tjene et andet menneske der har brug for hjælp. Eller som biskop over Haderslev Stift Marianne Christiansen siger

- Man bliver et medmenneske i det øjeblik, man får øje på hinanden og kan se, hvordan vi kan hjælpe hinanden. Og det er diakoni i sin grundform.

Det handler altså om at kigge rundt og se, om der er mennesker, der har behov for en hjælpende hånd. I teorien er det jo en naturlig og let ting at gøre – at hjælpe andre, når man kan se, at de har brug for det. Men sommetider er der brug for, at hjælpen bliver organiseret. Lige meget om den hjælpende hånd så er en besøgstjeneste, en spiseklub, en cafe, et måltidsfællesskab, feriehjælp eller noget helt andet.

Fordi vi i en travl hverdag sommetider glemmer de oplagte ting. Og fordi vi i vores samfund kan være tilbøjelige til at lukke os inde i vores eget lille hus og verden.

Og her har kirken og sognene et ekstra ansvar. Til at insistere på, at vi som mennesker er der for hinanden og til at gøre diakonien til en del af kirkens liv og virke.

Filmene her skal inspirere til, at I som menighedsråd, personalegruppe, menighed, interessefællesskab eller enkeltpersoner tager snakken om, hvad I gør på det diakonale område i sognet, hvilke behov I kan se, og hvordan I kan være med til at opfylde dem.

I filmene kan I møde:

  • Marianne Christiansen, biskop over Haderslev Stift
  • Middag på tværs i Haderslev
  • Spiseklubben på Mors
  • Besøgstjenesten i Skanderup
  • Frokostklubben i Nørremarkskirken i Vejle

I debatten her får I en række fortællinger fra andre steder, der arbejder med diakoni i sognet. Fortællingerne giver et indblik i, hvordan aktiviteten er opstået, hvordan den er organiseret, hvad det kræver, hvad formålet er, hvad det betyder for deltagerne og lignende. Håbet er, at det kan sætte gang i jeres egne overvejelser og lokale debat. Og forhåbentlig inspirere til endnu flere diakonale initiativer rundt i landets sogne.

For tre ting er alle de medvirkende enige om: Det gør en forskel, det skaber glæde hos alle, og det er ikke svært, når først man går i gang.

Debatten ”Diakoni i sognet” er blevet til i samarbejde med Diakoniudvalget i Haderslev Stift, Informationstjenesten i Aalborg Stift og Støtteforeningen for Danmarks Kirkelige Mediecenter.

Download inspiration til debatten

Her kan du downloade inspiration til debatforløb ud fra videoklippene. Print ud, og du er klar til næste møde. Eller brug det som inspiration til at lave dit eget forløb.

Hent inspiration til debat om diakoni i sognet