TEMA: Babysalmesang

Hvad vil vi med babysalmesang?

Hvorfor har I babysalmesang i jeres kirke? Måske fordi andre kirker har det. Måske fordi der altid er masser af deltagere. Måske fordi en af jer i sin tid foreslog det, fordi det lød som en god aktivitet. Alt sammen gode grunde. Men har I også tænkt niveauet dybere?

Forskning viser, at det varierer meget, hvor meget/lidt der er skruet op for kristendommen til babysalmesang, og at mange deltagere faktisk undrer sig over, at kirken ikke er mere synlig. Forskning viser også, at deltagerne til babysalmesang ofte er veluddannede, ressourcestærke kvinder. Er det dem, I gerne vil nå med tilbuddet, eller ønsker I at arbejde mere bevidst med også at få andre med - og i givet fald hvorfor?

Få indspark i debatten med nedenstående klip. God debat!

Både for børn og forældre

De vigtigste til babysalmesang er børnene, for her begynder dannelse, og kristendommen bliver sunget ind. Samtidig er det vigtigt, at kirken er til stede på en anden måde i menneskers liv og dagligdag, og det betyder noget. F.eks. er Kjeld Holm begyndt at møde dåbsforældre, der spørger til salmer og har en holdning til, hvad der bliver sunget, hvilket han aldrig gjorde tidligere.

Overser diakonale muligheder

Præst Tina Brixtofte Andersen fra Århus Domkirke mener, at mange kirker overser de diakonale muligheder i babysalmesang. Selv har hun gode erfaringer med at samarbejde med Mødrehjælpen, så det ikke kun er de veluddannede, ressourcestærke mødre, der deltager i babysalmesang.

Bredt sammensat hold virker støttende

Præst Tina Brixtofte Andersen fra Århus Domkirke fortæller om, hvad det betyder for hendes babysalmesangshold, at det er bredt sammensat, så alle ikke ligner hinanden.

Hygge eller religiøs aktivitet

Teolog og generalsekretær i Bibelselskabet Birgitte Stoklund Larsen, taler om balancen mellem hygge og plads til samtale om de store ting i livet. For det kan næsten ikke undgå at blive hyggeligt, når forældre kommer med deres små børn i kirken. Men det er vigtigt også at skabe plads til de eksistentielle spørgsmål og overvejelser, der følger med at være blevet forældre, og hvor kirken kan byde ind med noget helt særligt.

Gå på opdagelse i debatterne

Baggrund for debatten

Debatten tager udgangspunkt i resultaterne fra forskningsrapporten "Tager du barnet ved hånden, tager du moderen ved hjertet".

Rapporten er udført i et samarbejde med Center for SamtidsReligion ved Aarhus Universitet, og er en del af et større projekt hos Danmarks Kirkelige Mediecenter med fokus på relationsskabelse mellem den lokale kirke og børnefamilierne.

Rapporten fokuserer på en specifik succesfuld folkekirkelig aktivitet, som er målrettet børnefamilier, nemlig babysalmesang. Men babysalmesang er kun eksemplet. Der er inspiration og viden at hente for alle i kirker, der arbejder med aktiviteter til børn og deres familier.

Hvis du har lyst til at gå endnu dybere i materialet, kan du downloade hele rapporten og selv gå på opdagelse i dens resultater.

Download rapporten hos Center for SamtidsReligion.

Download artikler

Er babysalmesang hygge eller en religiøs aktivitet?
Artiklen ser nærmere på balancen mellem hygge og religiøse elementer i babysalmesang

Hent artiklen

Er babysalmesang for alle?
Artiklen giver inspiration til, hvordan man med fordel kan brede målgruppen ud til mere end højtuddannede, ressourcestærke kvinder.

Hent artiklen